Huwelijksfotograaf en opleider Jared Platt heeft over de hele wereld bruiloften gefotografeerd, zowel op verre bestemmingen als in zijn eigen stad, Phoenix. In de loop der jaren heeft Jared geleerd wat de belangrijkste dingen zijn om bij te houden als je het wilt maken in de huwelijksindustrie. We geven 10 tips om een succesvolle huwelijksfotograaf te worden, in de eigen woorden van Jared.
ISO 100, 39mm, f/4, 1/400s. Ambient light.
Ik ben een documentaire huwelijks- en portretfotograaf en mijn thuisbasis is Phoenix Arizona, Amerika. Ik fotografeer nu al meer dan 25 jaar en blijf bijleren en oefenen en ik vraag regelmatig om advies. En als een dag eens niet naar wens verloopt, mag ik nog steeds fotograferen. Ik heb er zelfs mijn werk van kunnen maken! Dat is fantastisch.
Ik geef ook les en heb in de loop der jaren duizenden fotografen leren fotograferen. Ik heb net mijn cursus Basisprincipes van huwelijksfotografie afgerond, waarbij je me kunt volgen bij een echte bruiloft met echte klanten.
Huwelijksfotografie is behoorlijk gecompliceerd. Bij een gemiddelde opdracht ben je portretfotograaf, documentaire-, bedrijfs- en architectuurfotograaf en maak je stillevens. Je moet op zoveel gebieden van de fotografie ervaring hebben. En er bestaat geen simpele manier of trucje voor. Ik geef je hieronder wat ideeën die mij altijd hebben geholpen bij het fotograferen van bruiloften en waarmee ik voor de paren die ik heb gefotografeerd de ideale fotograaf was.
1. Een goede voorbereiding is het halve werk: oefen met en test je apparatuur
Huwelijksfotografie is complex en je moet constant snel kunnen inspringen op de omstandigheden. Je bent vaak maar alleen aan het werk of samen met een tweede fotograaf of assistent. Als je maar met z’n tweeën of alleen bent, moet je echt heel snel werken om goede foto’s te maken en daarnaast kunnen inspringen op wijzigingen in het programma. Het moet er ook nog eens uitzien alsof het je geen enkele moeite kost!
- Trek er minstens één keer per week op uit met je camera en belichting om een testshoot te doen.
- Probeer verschillende belichtingsopstellingen en -posities uit en test lichtvormers. Op basis daarvan kun je bepalen wat het beste werkt voor de stijl die je zoekt en hoe je specifieke problemen het best op kunt lossen.
- Zorg ervoor dat je minstens één methode achter de hand hebt waarmee je snel en comfortabel kunt werken en die een mooi eindresultaat geeft als andere methodes niet blijken te werken.
- Zorg dat je er zo vertrouwd mee bent dat je de foto net zo gemakkelijk met je ogen dicht zou kunnen nemen! Al moet je dat natuurlijk juist niet doen op de bruiloft zelf…
2. Zorg dat je je apparatuur kent: camera, instellingen, lenzen, etc.
Je apparatuur kennen is de sleutel tot succes. De handleiding doorlezen is een goede start, maar nog belangrijker is je camera en lenzen goed kennen.
- De meeste nieuwe camera’s beschikken over programmeerbare knoppen en menu’s. Zorg dat je weet hoe je bij alle voor jou belangrijke functies komt en maak vervolgens een snelmenu of wijs een knop aan die specifieke functie toe.
- Je camera geeft feedback via het histogram en via waarschuwingen. Leer je camera kennen en begrijp hoe je camera met je communiceert. Voer tests uit met je belichting om te zien hoeveel speelruimte je hebt met je camera.
- Als huwelijksfotograaf heb je te maken met constant veranderende omstandigheden qua belichting. Je moet vaak met wel drie of vier belichtingen werken, zoals tijdens de ceremonie in een donkere kerk. Bij vrijwel elke moderne camera kun je gepersonaliseerde instellingen gebruiken. Je kunt deze gepersonaliseerde instellingen gebruiken om je belichting vooraf in te stellen op verschillende lichtomstandigheden, flitsers, cameramodi en focusmethodes die je per situatie nodig hebt. Daarna hoef je je camera alleen nog maar op Instelling 1 of Instelling 2 te zetten en kun je ongestoord blijven fotograferen.
- Kun je de camera stil houden? Kijk hoeveel baat je hebt bij je Fotostabilisatie. De algemene regel is dat wanneer je fotografeert met een 200 mm-lens, je je sluitertijd moet instellen op 1/200 van een seconde (dat komt neer op 1/mm van je lens).
3. Zorg dat je onder alle lichtomstandigheden kunt werken, ook de meest lastige
ISO 100, 29mm, f/5, 1/320s. Lit with three Profoto B10 with OCF Magnum.
Je kunt het bestaande licht of de lichtinval het beste vóór de dag van de bruiloft controleren. Ik doe dat het liefst de dag vóór de bruiloft als dat mogelijk is. Maar zelfs op de dag zelf kun je naar je belichting kijken en inschatten hoe dat licht uitvalt op je klant zonder dat de bruid daarvoor allerlei posities aan moet nemen of van hot naar her moet.
- Je hebt altijd een klein model bij de hand. Ik heb hem zelfs een naam gegeven, Thumb-kin. Strek je arm naar voren en houd je hand in een vuist met de duim omhoog en observeer hoe het licht op je vuist en duim valt. Dat is in grove lijnen vergelijkbaar met een gezicht. Houd hem in verschillende posities en zoek de ideale lichtomstandigheden voor het gezicht. Kijk vervolgens hoe je dat licht kunt versterken met je flitsers.
ISO 50. 32mm, f/4.5, 1/200. Lit with one Profoto B10 with OCF 2x3' Softbox.
ISO 50, 50mm, f/4.5, 1/400s. Lit with one Profoto B10 with OCF 2x3' Softbox.
- Maak bij de belichting van je bruid of bruidegom altijd gebruik van het bestaande licht voor een natuurlijk effect. Als er bijvoorbeeld omgevingslicht aan de rechter kant is, belicht de bruid dan ook van rechts. Als het licht afkomstig is van een gloeilamp (warm), kun je gels voor je flitser(s) gebruiken die passen bij de kleur van het omgevingslicht. En als het omgevingslicht zacht licht is (bijvoorbeeld bij bewolking) gebruik dan een zachte lichtbron voor je belichting, zoals de OCF 2x3’ Softbox. Bij mooi zonnig weer midden op de dag moet je een losse flitskop of een OCF Magnum Reflector gebruiken om een goede kwaliteit hard licht te krijgen. Als je het omgevingslicht combineert met de juiste vormer past je onderwerp echt in de scène en ziet het eruit alsof je onderwerp wordt belicht door het bestaande licht in plaats van flitsers.
- De perfecte belichtingskit voor alle omstandigheden is voor mij de Profoto A1X en de Profoto B10 met een OCF 2x3’ Softbox, een OCF Beauty Dish Silver 2’ (met diffuser) en een OCF Magnum Reflector. Met deze draagbare krachtige en veelzijdige belichtingskit kan ik voor 90 procent in mijn belichtingsbehoefte voorzien.
4. Controleer de locaties voor de beste huwelijksfoto’s
ISO 400, 70mm, f/5, 1/2000s. Ambient light.
Ga nooit van start met een portretsessie als je niet eerst de locatie hebt gecontroleerd. Ik controleer locaties het liefst de dag vóór de gebeurtenis, op hetzelfde tijdstip en als dat niet mogelijk is, zorg ik dat ik er een paar uur eerder ben op de dag zelf om alvast de locatie te controleren. Als je weet vanaf welke plek je moet fotograferen en welk pad je moet volgen, kun je meer fotograferen en worden je foto’s beter. Bijkomend voordeel is dat je klanten op schema blijven. Als je de reputatie hebt dat je én op tijd werkt én heel veel mooie portretfoto’s maakt, zul je zien dat je steeds vaker wordt ingehuurd.
5. Zorg dat je je klanten goed leert kennen en weet wat ze willen
Al je klanten hebben eigen wensen als het om een huwelijksreportage gaat, maar daar kom je niet achter als je niet meerdere uitvoerige gesprekken met ze voert. Je komt niet achter die wensen door alleen maar te vragen wat voor soort foto’s ze willen dat je maakt. Als je dat vraagt, krijg je waarschijnlijk een kopie van een lijst uit een bruiloftstijdschrift met standaardfoto’s. Je kunt ze in plaats daarvan vragen welke mensen belangrijk voor ze zijn, waaraan ze het hardst hebben gewerkt, of er bijzondere voorwerpen zijn, zoals bijvoorbeeld een ring die ze geërfd hebben. Op basis van dit soort gesprekken kun je veel beter bepalen welke foto’s je sowieso moet maken.
6. Zorg ervoor dat de ultieme trouwfoto erbij zit
ISO 50, 125mm, f/5.6, 1/500s. Lit with one Profoto B10 with OCF 2x3' Softbox and two Profoto A1X with Dome Diffusor.
Voor de ultieme trouwfoto moet je onderhoudend, grappig en complimenteus zijn en niet te veel bezig zijn met aanwijzingen en poses. Ik geef je wat tips om de foto te maken die ze ergens gaan ophangen.
- Observeer het paar. Zij vinden een natuurlijke interactie met elkaar.
- Als je aandacht hebt voor het natuurlijke licht en nagaat wat de stand van de zon is op het moment dat je gaat fotograferen, creëer je de ideale omstandigheden voor de ultieme trouwfoto.
- Als je je camera en belichtingsapparatuur kent en er mee hebt geoefend, weet je automatisch wat de opstelling voor een foto moet zijn en verlies je geen kostbare tijd.
- Als je de foto wilt gaan nemen, overleg dan met het paar, laat ze zien hoe ze moeten staan en laat via handgebaren en heldere aanwijzingen weten wat ze moeten doen.
- Zorg dat je je belichting en compositie klaar hebt op het moment dat het paar een natuurlijke pose heeft aangenomen! Geef complimenten, doe eventueel nog wat aan fijnafstelling en maak vervolgens eindeloos veel foto’s!
7. Mis geen moment
ISO 800, 56mm, f/2.8, 1/200s. One Profoto A1X bounced.
ISO 160, 28mm, f/4, 1/200s. One Profoto A1X bounced.
Huwelijksfotografie is hetzelfde als een documentaire. Je krijgt geen tweede kans. Je moet klaar zijn voor de foto op het moment dat het allemaal gebeurt. Dat betekent dat je je hoofd er constant bij moet houden en je assistent(en) moeten dat ook doen. Op je telefoon kijken, een berichtje sturen naar je partner en kijken wat voor weer het wordt, is allemaal ondenkbaar. Maar het belangrijkst is dat je camera op elk moment helemaal klaar voor gebruik is. Dat betekent dat je moet weten of de belichting goed is ingesteld voor elke scène die je observeert. Op het moment dat je ernaar kijkt, moet je ook je camera klaar hebben staan om het te fotograferen. Zowel jij als je camera en je belichting moeten klaar zijn om de foto te nemen en het moment vast te leggen als het gebeurt. En dankzij de snelle hersteltijd van de Profoto A1X en B10 hoef je je alleen maar te concentreren op jezelf en op je camera.
8. Alles draait om de familie. Je moet even niet denken aan je eigen portfolio
ISO 200, 61mm, f/5.6, 1/200s. One Profoto B10 with OCF 2x3' Softbox.
ISO 800, 130mm, f/2.8, 1/800s. Ambient light.
Een bruiloft moet ook een bruiloft blijven. Dat lijkt misschien overduidelijk, maar veel fotografen vergeten dat een bruiloft iets anders is dan een ander soort modeshoot of een kans om je portfolio uit te breiden. Houd in gedachten dat je klant jou heeft ingehuurd om te doen wat het best voor hen is, namelijk mooie portretten maken en hun bruiloft vastleggen zonder daarbij in de weg te lopen!
9. Weet wat de kracht is van verhalen vertellen, in visueel, metaforisch en traditioneel opzicht
ISO 1000, 27mm, f/4.5, 1/200s. Ambient light.
ISO 2500, 70mm, f/2, 1/200s. Two Profoto A1X bounced.
ISO 6400, 105mm, f/4, 1/200s. Ambient light.
Een verhaal visueel vertellen, vergt veel denkwerk. Een verhaal vertellen doe je niet door alleen maar op te komen draven en alles wat je ziet te fotograferen. Er zijn visuele conventies waarmee je een verhaal kunt opbouwen en de verhaallijn in beeld kunt brengen, bijvoorbeeld door overzichtsfoto’s, foto’s waarop relaties worden vastgelegd en foto’s met de focus op emotie (close-up, breed of daar tussenin). Aan de hand van een fotolijst, en dan bedoel ik niet een lijst uit een willekeurig huwelijkstijdschrift, kun je vooraf een planning maken aan de hand waarvan je een beter verhaal kunt maken. De fotograaf moet in overleg met het bruidspaar een fotolijst opstellen. De fotograaf moet op de hoogte zijn van de achtergrond van het paar om het verhaal goed te kunnen vertellen.
10. Je foto’s bewerken, beoordelen en selecteren
Na de bruiloft zit je met een paar duizend foto’s en begint je werk pas echt. Nu moeten ze door je postproductie en de eerste bottleneck daarbij is het selectieproces. Dit gedeelte van het proces is zo beangstigend voor fotografen dat ze het dagen of zelf weken voor zich uitschuiven. Ongeacht welke software je gebruikt voor het beoordelen van je foto’s kun je de volgende regels toepassen om je veel sneller door dit selectieproces te helpen:
Vergelijkend beoordelen: Als je foto’s als set vergelijkt in plaats van elk afzonderlijk, kun je ze veel beter en sneller selecteren.
Positief selecteren: Je weet al van tevoren dat je veel minder foto’s behoudt dan afkeurt. Je moet daarom niet de knop ‘afwijzen’ gebruiken maar in plaats daarvan ‘kiezen’, ‘selecteren’ of ‘ster’ gebruiken om de foto’s te selecteren die je wilt behouden.
Ga af op je instinct: Volg je instinct bij het achteraf selecteren van foto’s. Maak je niet te druk over je geselecteerde foto’s en kom niet terug op je beslissing.
Laat je niet afleiden: Je kunt beter en sneller beslissingen nemen als je je niet laat afleiden door dingen om je heen. Zet je telefoon, e-mail en sociale media uit.
Je krijgt de klus sneller geklaard en neemt dezelfde of misschien wel betere beslissingen dan voorheen, toen je het langzamer deed en aan jezelf twijfelde. Voor je het weet, selecteer je huwelijksfoto’s in één of twee uur in plaats van dagen!
Ik heb een tipje van de sluier opgelicht over wat belangrijk is bij een huwelijksreportage! Ik weet dat het een uitdagende klus is en soms heel wat stress kan geven. Zoals ik al eerder aangaf, fotografeer ik al mijn halve leven (een kwart eeuw) bruiloften. Maar het geeft zoveel voldoening om het goed te doen. Je kunt nog veel meer opsteken over fotografie en huwelijksfotografie, dus aarzel niet en schrijf je in voor mijn nieuwe cursus, “Basisprincipes van huwelijksfotografie” bij Profoto Academy. Je krijgt toegang tot tien uur aan trainingscontent waarmee je kunt werken aan je vaardigheden als huwelijksfotograaf.
Ik wens je heel veel succes! Ik wens je daarnaast veel plezier.