Een belangrijk onderdeel van de fotografeerkunst is precies weten wat de apparatuur kan. Sal Cincotta, een van de beste portret- en bruiloftsfotografen ter wereld, had de Profoto A1 al getest in combinatie met andere flitsers. Maar nu werd het tijd om de Profoto A1 zelf op de camera te proberen.
Voor Sal had de Profoto A1 zich al bewezen als bron van prachtig, natuurlijk licht als deze niet op de camera werd gebruikt of in combinatie met andere flitsers als onderdeel van een systeem in vier verschillende situaties in New York city. Maar hoe goed zou de Profoto A1 werken, zelfstandig op de camera?
We hebben Sal gevraagd dit te proberen en dat vond hij goed. “Als ik met iets nieuws ga werken, wil ik alles eerst uitgebreid testen,” zegt Sal. “Ik moet vertrouwen hebben in mijn apparatuur en weten hoe het onder bepaalde omstandigheden presteert. In het geval van een nieuwe flitser wil ik de recycletijd, lichtkwaliteit, vorm van het licht, enzovoorts kunnen zien.
Profoto belooft grootste daden van deze kleine flitser, maar werkt deze ook in de omgeving waarin ik iedere dag werk? Het laatste dat ik wil, is een shoot doen voor een klant met apparatuur die ik niet heb getest.”
A1 op de camera met lichtvormers
Samen met twee modellen verkleed als bruid en bruidegom ging Sal de straat op in St. Louis. Fotograferen in een openbare ruimte betekent dat er ook mensen in de buurt zijn die nieuwsgierig kunnen worden naar wat er allemaal gebeurt, dus was de kleine omvang van de A1 een groot voordeel—wat ook geldt voor een fotograaf die zich onder de gasten begeeft tijdens een trouwreceptie.
“Het was een voordeel dat ik me snel kon verplaatsen,” zegt Sal. “In feite gaan we staan, maken we de foto en gaan we door.”
Toen Sal rond liep in een industriegebied buiten de stad, zag hij plots een achtergrond voor een foto in een onopvallend achterafstraatje. Er waren geen harde schaduwen om rekening mee te houden en de bewolkte lucht fungeerde als een enorme softbox.
Met licht kunnen werken is essentieel voor betere, creatievere foto’s. In dit geval plaatste Sal een half CTO-gel op het magnetische montagepunt van de Profoto A1 om de foto warmte te geven. Hij voegde de Dome Diffuser van de Profoto A1 toe om het licht nog soepeler en zachter te maken, en om de huidtinten mooi en natuurlijk te maken.
“Voor deze foto wilde ik een ondiepe scherptediepte en meer warmte, dus had ik High Speed Sync nodig,” zegt Sal. “Met de A1 is dit een fluitje van een cent. Twee keer klikken in het gebruiksvriendelijke menu en we waren er helemaal klaar voor.”
In de laatste foto bracht de Profoto A1 alle subtiele details naar voren van het haar van de bruid, terwijl er tegelijkertijd wordt gezorgd voor een goed contrastniveau op haar gezicht en onder haar kaaklijn. Het voegde ook een twinkeling aan de ogen van de bruid toe.
“Als je flitser op je camera zit, is het resultaat vaak gekunsteld,” zegt Sal. “Maar door de ronde kop van de A1 is het licht zacht, natuurlijk en verzacht het de huidtinten.
Nooit een foto mislopen
De A1 heeft zijn eigen krachtige, verwisselbare Li-ion batterij, die vier maal langer meegaat dan AA-batterijen, zonder verlies van prestaties. De recycletijd is vier keer sneller dan een flitser met AA-batterij.
Sal zegt dat de A1 een doorbraak is voor iedere fotograaf die op zoek is naar een kleine lichtbron om op locatie zacht, natuurlijk licht te produceren. “Als ik een bepaalde foto moet maken en ik deze niet mag mislopen, gebruik ik altijd de A1,” zegt hij.