De Franse lifestyle- en fashionfotograaf Jean-Philippe Lebée brengt de natuurlijke schoonheid van zijn modellen naar voren in foto's die een eigen verhaal vertellen. In een villa in een chique wijk van Marseille gebruikte hij onlangs de Profoto A1, de kleinste studioflitser ter wereld, om filmische momenten te creëren die de sfeer van de Côte d'Azur van de tachtiger jaren oproepen.
"Ik vind het heerlijk dat ik via mijn foto's een verhaal kan vertellen en iets unieks kan creëren", vertelt hij.
Jean-Philippe's interesse in fotograferen stamt uit zijn kindertijd, toen hij gefascineerd raakte door de foto-apparatuur van zijn vader. "Maar ik mocht er nooit aankomen", herinnert hij zich. Zeven jaar geleden begon hij serieus te fotograferen en hij werkt nu ongeveer vijf jaar als professioneel fotograaf. Hij is een beetje een wonderkind, want hij heeft nu al foto's voor wereldbekende merken op zijn naam staan.
In zijn foto's wil Jean-Philippe de aangeboren schoonheid van het model naar voren brengen in haar eigen omgeving. "Ik wil die esthetische eigenschappen onderstrepen en de foto verbeteren, het nog mooier maken dan wat ik zie met mijn eigen ogen, maar zonder iets te verbergen", zegt hij.
Veel van Jean-Philippe's foto's bevatten cinematische elementen. "Ik ben erg gek op de esthetiek van video en film", vertelt hij. "Ik vind die veel mooier dan de esthetiek van klassieke foto's. Ik denk dan aan films als die van Jean-Luc Godard en andere bekende filmregisseurs. Die inspireren me voor de manier waarop ik mijn foto's opzet en ook voor de kleuren en modellen die ik gebruik."
Natuurlijk licht speelt de hoofdrol
Hij zegt dat de zon altijd het leeuwendeel van het licht levert voor zijn foto's. "Net als in de film is er gewoonlijk één grote lichtbron", legt hij uit. "Ik gebruik kunstmatig licht om de donkere gebieden te belichten en de kleuren meer naar voren te brengen. Hierdoor kan ik dingen corrigeren, maar de zon blijft de belangrijkste lichtbron om mijn verhaal te vertellen - de manier waarop het zonlicht op de huid valt, bijvoorbeeld. Daarnaast gebruik ik in mijn zwart-wit-foto's een cinematografische soort verlichting, waarbij altijd een warme lichtbron wordt gebruikt."
Met deze aanpak van verlichting, was Jean-Philippe onmiddellijk gefascineerd toen we hem het idee voorlegden om van de wereld zijn studio te maken met de Profoto A1, de kleinste studioflitser ter wereld.
"lk had het product nog niet uitgeprobeerd en wist niet welke resultaten het kon opleveren voor mijn foto's", herinnert hij zich. "Maar over het algemeen zijn werkinstrumenten constant in ontwikkeling, de technologie maakt alles kleiner en kleiner. Fotografie is daarop geen uitzondering."
Voor Jean-Philippe bestaat de eerste stap altijd uit het vinden van het juiste scenario. Vervolgens kiest hij een model en creëert hij een verhaal. Als uitgangspunt besloot hij de fotosessie plaats te laten vinden in een van de chique buitenwijken van Marseille. "Ik hou van deze stad, omdat ze zo'n rijke geschiedenis heeft", vertelt hij. "Het was de eerste Romeinse stad in Frankrijk, Marsilla genaamd, en het heeft prachtige wijken. Ik vind het bijna het Parijs van het zuiden."
Herinnering van vergane momenten
Jean-Philippe besloot op dezelfde manier te fotograferen als gewoonlijk, omdat hij wilde zien hoe de A1 zijn werk met licht zou veranderen om dezelfde algemene esthetiek te behouden. In dit geval vertellen de foto's het verhaal van een jonge vrouw in een grote villa in het zuiden van Frankrijk. De omgeving is vrolijk en zomers, net als de Côte d'Azur van de jaren tachtig.
"De vrouw herinnert zich haar jonge jaren, en ze geniet van die specifieke omgeving", zegt hij. "Gewoonlijk probeer ik mensen vast te leggen in hun natuurlijke omgeving, wat hier duidelijk niet het geval was. Maar ik wilde dat ze zich op haar gemak kon voelen, alsof het haar eigen huis was. Dat was een uitdaging, en hoewel we met een stylist werkten, droeg het model haar eigen kleding. Ook hebben we natuurlijke make-up gebruikt."
Draagbaarheid en klein formaat
Meteen vanaf de aanvang vond hij de A1 makkelijker in gebruik dan andere flitsers, door zijn draagbaarheid en kleine formaat. "Mijn eerste reactie was dat de A1 fantastisch is, omdat het de omvang en het gewicht van een blikje frisdrank heeft, terwijl het fantastische belichtingsresultaten levert", vertelt hij.
In de villa combineerde Jean-Philippe licht van de A1 met natuurlijk licht dat door een raam binnenviel.
Terwijl het model op een trap zat, in een relaxte houding met een nonchalante air over zich, gebruikte Jean-Philippe de A1 on-camera met de Soft Bounce, waarbij hij zich constant om haar heen verplaatste om het kader en de invalshoek van het flitslicht aan te passen. De A1, als de kleinste studioflitser ter wereld, maakte het voor Jean-Philippe makkelijker om rond te lopen en zorgde voor een comfortabeler, minder gekunsteld proces voor het model.
"Ik communiceerde niet veel met mijn model, ik wilde gewoon dat ze natuurlijk aanwezig kon zijn in het moment van de foto", zegt hij. "Vervolgens probeerde ik het kader van het scenario aan te passen. Door rond te lopen met de A1 kon ik schaduwgebieden in de foto vastleggen, met name op de huid. Ik gebruik maar zelden rechtstreeks flitslicht op mijn modellen."
Werken met contrast en beweging
Terwijl het model zich koestert in een poel van zonlicht op de vloer, laat hij haar vingers en het natuurlijke licht schaduwen creëren op haar gezicht. "Ik wilde een glamoureuze foto maken en vond het effect van de schaduwen op haar gezicht erg mooi", licht hij toe. "Ik had haar gevraagd om zich in te denken dat ze zich in een filmscène bevond."
Tegelijkertijd richtte zijn assistent de A1, aangestuurd door een Air Remote on-camera, op een reflector, terwijl Jean-Philippe met contrast en beweging werkte. "Ik hou ervan om natuurlijk licht te gebruiken in mijn foto's, maar door de A1 kan ik werken met contrast, het toevoegen of verwijderen, de schaduwen die te donker zijn aanpassen en het gezicht belichten", zegt hij.
Hij legt uit dat flitslicht ook beweging in een foto kan accentueren en vastleggen. “Dat ene moment wanneer de flitser afgaat kan dat, en natuurlijk licht niet,” zegt hij, terwijl hij eraan toevoegt: “Ik gebruik graag 80% natuurlijk licht en daar voeg ik dan 20% flitslicht aan toe om dit contrast en de beweging vast te leggen.”
Jean-Philippe voegt toe dat de zoomfunctie van de A1 een voordeel is, omdat het hem nog meer lichtbeheersing biedt. "Ik kan het licht ermee concentreren en er min of meer een richting aan geven vanaf elke willekeurige afstand", vertelt hij. "Dat is een groot pluspunt, want zelfs als de flitser op het hoogste vermogen staat, valt er geen enkel ongewenst licht in het midden van de foto."
Voor een andere foto werd Jean-Philippe geïnspireerd door het kapsel van het model om een foto te maken die deed denken aan de omslag van een tijdschrift uit de jaren tachtig.
Voor de foto's bij het zwembad gebruikte Jean-Philippe een Profoto Air Remote on-camera. Zijn assistent gebruikte de A1 opnieuw off-camera en reflecteerde het flitslicht tegen een Depron-paneel om te voorkomen dat het licht rechtstreeks op het model zou vallen.
"Het was belangrijk, daar in de volle zon, om voldoende vermogen te hebben om met het zonlicht te vermengen", zegt hij. "Ik voegde een gel toe aan het paneel om een warmere toon te creëren."
Tegen de loop van de avond werd het wat koeler, en het kleine formaat van de A1 hielp Jean-Philippe om zich snel te kunnen verplaatsen, ter wille van zijn inmiddels rillende model. "De A1 bespaart aanzienlijk wat tijd", zegt hij. "Zo snel heb ik nog niet eerder kunnen werken. Ze zit zo met haar benen op de foto omdat ze het koud had!"
“Het is een fantastisch apparaat”
Jean-Philippe herinnert zich dat de A1 fantastisch in gebruik was en de resultaten leverde die hij graag wilde. "Het is een fantastisch apparaat, zeer robuust, uiterst klein en licht om te dragen, wat precies is wat we nodig hadden om dit soort foto's te maken op alle verschillende plaatsen in het huis."
"Het gaf me de natuurlijk aandoende belichting die ik voor ogen had, waardoor mijn foto's zacht zijn en vrij zijn van ongewenste schaduwen. Ik kan het ook als lichtvormer gebruiken, het op afstand bedienen of het laten bedienen door mijn assistent om mijn belichtingswensen van een afstand te regelen. Het is werkelijk een fantastisch apparaat."
Tijdens de uiteindelijke beoordeling zegt Jean-Philippe dat hij bij de A1 absoluut niet denkt aan een speedlight, maar dat hij het eerder associeert met de andere Profoto-studioflitsers. Hij voegt hieraan toe: "Dit apparaat heeft de manier waarop ik denk over kunstmatige belichting veranderd wanneer ik de opstelling voor mijn sessies voorbereid. Het was alleen jammer dat ik niet meer tijd kreeg om er nog meer mee te experimenteren!"