Net als veel andere fotografen die werken met natuurlijk licht, heeft Mara Saiz altijd angst gehad voor slechte en veranderlijke lichtomstandigheden. Maar door haar ervaring met de Profoto A1 is deze angst nu verleden tijd. Het ‘kleine zonnetje in haar rugtas’ is een essentieel onderdeel geworden van haar fotografie, zelfs terwijl ze gewoonlijk fotografeert met natuurlijk licht.
De in Madrid geboren fotografe Mara Saiz is opgegroeid in een klein dorpje in Castilla La Mancha. Deze regio van Spanje is het land van Cervantes, maar in plaats van tegen windmolens te vechten zoals Don Quichot, vindt Mara haar artistieke inspiratie in de stilte, het licht en de aarde die het gemeengoed zijn in deze buitengewone omgeving.
Mensen, en met name vrouwen, zijn haar passie. Door middel van haar foto’s graaft Mara tot de essentie van hun wezen en hun connectie met natuur, licht en kleur. Rode en vermiljoenen tinten zijn een terugkerend thema die - voor haar - symbool staan voor het leven op zijn best. In haar werk weerklinken de echo’s van Edward Hopper, Vermeer en Klimt.
Mara’s idee voor de serie was “zussen die een groot familiegeheim bewaren”. Voor de locatie koos ze Innovahaus in Valencia, een veelzijdige en inspirerende ruimte met zowel binnen als buiten rustige hoekjes: dé perfecte plaats om de veelzijdigheid van de Profoto A1 uit te proberen.
“De Profoto A1 is voor mij alsof ik een klein zonnetje in mijn rugtas heb, die me op elk willekeurig moment licht kan geven.”
Bij de eerste buitenfoto’s in Valencia was het bewolkt en winderig, wat het licht ongelijkmatig en onvoorspelbaar maakte. Ter compensatie gebruikte Mara de Profoto A1 op de camera, rechtstreeks op het model gericht. Het licht van de A1 is van zichzelf al natuurlijk en zacht, maar om het licht nog verder te verzachten klikte ze de Dome Diffuser op de flitskop van de A1 om zo overbodige schaduwen op de huid te voorkomen.
Omdat het licht veranderlijk was, koos Mara ervoor om alle foto’s in TTL-modus te schieten om zo het juiste lichtvermogen van de A1 te garanderen en op die manier voor de juiste belichting in elke foto te zorgen. De resulterende foto van het model tegen een achtergrond van de gedempte, groene tinten van de bananenboom heeft een mysterieuze, bijna surrealistische kwaliteit.
Mara zet dit rustige, surrealistische gevoel voort in de volgende foto. Beide modellen staan in een hoek van een grote, monochrome wand, waar hun kleurrijke kleding in contrast staat met het kale, bijna beklemmende beton van de achtergrond.
Opnieuw was de lichtstabiliteit een probleem doordat het zonlicht constant onderbroken werd. Voor deze foto bleef de A1 op de camera met de Dome Diffuser, voor een rechtstreeks, maar zacht licht op de twee modellen, dat hun huidskleuren perfect in evenwicht bracht. Het enige verschil was dat Mara hier in handmatige modus werkte om een rechtstreekser en meer uniform licht te creëren.
De klassieke Deux Chevaux brengt ons terug naar vergane, romantische tijden.
Tijdens deze sessie was het omgevingslicht stabiel en werkte Mara met de A1 op de camera in TTL-modus.
“Voor deze foto’s had ik licht in mijn gedachten, dat zachter aan zou doen op mijn modellen. Daarom heb ik de Soft Bounce gebruikt. De lichtkwaliteit van deze lichtvormer doet me denken aan zonlicht dat wordt gefilterd door wolken.”
In de slaapkamer had Mara rechtstreeks licht nodig van de A1 dat tegelijkertijd het hele scenario zou vullen, alsof de modellen omhuld werden in licht. Het was echter essentieel om het dromerige mysterie van het thema te behouden, dus gebruikte ze de A1 op de camera, nogmaals voorzien van de Soft Bounce. Doordat ze werkte in TTL-modus met de A1 op een hoge vermogensinstelling, was er meer dan genoeg licht voor de foto.
Mara wilde graag foto’s maken in een nabijgelegen sinaasappelboomgaard met zijn donkergroene, bijna tropische tinten die her en der werden onderbroken door de bolvormen van levendig gekleurd fruit. Het zonlicht begon echter al snel af te nemen, wat een sterk achtergrondlichteffect opleverde.
Om dit te compenseren, werkte Mara met de A1 op de camera en een hoge vermogensinstelling. De A1 moest niet alleen voor vullicht zorgen, want Mara wilde ook graag zachte, natuurlijke huidtinten creëren. De Dome Diffuser is de ideale lichtvormer in deze situatie en zorgt voor een verdere verzachting van het licht op de gezichten van de modellen.
De stad Valencia is een levendige mix van verschillende architectuurstijlen, van art deco tot welig modernisme. Het pittoreske stadsplein met zijn symmetrische lijnen van balkons en balustrades straalt een meer traditionele stijl uit.
In deze setting was de zon verborgen achter de hoge gebouwen, waardoor het licht enigszins te uniform, en daardoor grijs en saai was.
Mara fotografeerde vanuit een lage hoek met de A1 op de camera en de flitsknop omhoog gericht. Ze voegde de Dome Diffuser toe, omdat ze geen enorme hoeveelheid licht nodig had; net genoeg zacht licht om de stralende huidtinten van de zussen af te laten steken tegen de zachte, theatrale achtergrond van de façade van het gebouw.
Voor de laatste foto’s van de opdracht koos Mara een plaatselijk café als locatie, en hoewel de sfeer was zoals ze in gedachten had, was het omgevingslicht dat niet. “Het licht was afkomstig uit allemaal Tungsten-lampen uit verkeerd gerichte lichtbronnen.”
Voor deze setting moest Mara twee A1’s inzetten. De eerste A1 op de camera, nogmaals in TTL-modus met de Dome Diffuser, die rechtstreeks op de modellen was gericht. De tweede A1 met een Bounce Card werd op de ingebouwde magneet op de flitskop geklikt en opgehouden door een assistent in de richting van het plafond, waardoor licht gereflecteerd werd op de setting. Op deze manier zorgde ze voor een egaal licht en perfect gebalanceerde huidtinten.
Mara typeerde zichzelf altijd als een fotografe die alleen met natuurlijk licht werkt, maar beschouwt de A1 inmiddels als een essentieel onderdeel van haar fotografie.
“De A1 is totaal anders dan een speedlight wat betreft functionaliteit en lichtkwaliteit. Ik kan zorgeloos op elke set beginnen met de zekerheid dat ik altijd prachtig, natuurlijk licht heb.”