In deze reeks verkent Meg het aspect van belichting met haar Profoto A1, waarmee ze de overstap maakt van een lens voor natuurlijk licht naar een waarmee ze inspiratie vindt in de ontwikkeling en vormgeving van haar eigen belichting. Meg is al sinds 2015 lid van het Click Pro-netwerk voor enorm getalenteerde professionele fotografen en woont samen met haar echtgenoot, drie zonen en haar Sint-Bernard in Michigan, VS. Als fotograaf wordt ze sterk aangetrokken tot omgevingsportretten, lifestylefotografie, landschappen en karaktervolle donkere belichting en kleuren. Met wisselende seizoenen en prachtige landschappen in haar omgeving als inspiratie, houdt Meg ervan om verhalen vast te leggen waardoor ze vaak haar kinderen fotografeert of de schoonheid van het alledaagse leven probeert over te brengen.
Als fotograaf bij natuurlijk licht ben ik volledig afhankelijk van de weersomstandigheden, waarvan we allen weten dat ze onvoorspelbaar zijn. Ik vermijd het vaak om te fotograferen rond de middag, voornamelijk door het harde en soms sterk wisselende licht. En daarnaast loop ik ook uiteraard voortdurend tegen uitdagingen aan, zoals het niet kunnen fotograferen op bepaalde plaatsen in mijn huis omdat mijn onderwerp onderbelicht is.
Geef me enkel een raam
Hoewel ik zo goed als geen ervaring had met fotografie in kunstmatig licht, koesterde ik hoop dat de Profoto A1 zowel gebruiksvriendelijk zou zijn als de oplossing zou kunnen bieden voor mijn belichtingsproblemen binnenshuis. De eerste locatie was een eenvoudig plekje in onze woonkamer met slechte belichting, maar tegelijk één van mijn favoriete plekjes van het huis. Het is een perfect en gezellig hoekje waar ik nooit de kans krijg om te fotograferen. Met de Profoto A1 was ik in staat om de belichting aan te passen naar een zacht en gericht licht op mijn zoon, iets waarvan ik dacht dat onmogelijk was met een flitser. De opstelling was snel en eenvoudig. Ik moest gewoon de A1 koppelen aan mijn camera en draaien in een hoek van 45 graden om het licht te weerkaatsen op de dichtstbijzijnde muur naar mijn onderwerp.
Na mijn eerste opname, werd het duidelijk dat er te veel licht werd gereflecteerd op de muur achter mijn zoon. Om dit te verhelpen, heb ik simpelweg de Bounce Card bevestigd op de bovenkant van de flitser. Het magnetische montagepunt is één van mijn favoriete kenmerken van de A1 en ik ben dol op hoe snel en eenvoudig alles erop klikt zoals de Bounce card. Tussen de A1 en mijn zoon heeft dit element ervoor gezorgd dat ik het vlakke licht kon vermijden en kwam er enkel een weerkaatsing van de muur rechtstreeks achter mijn zoon, wat mij de zachte en gerichte belichting opleverde die ik wou.
Jij bent mijn zonnestraal
Een andere uitdaging waar ik vaak tegenaan loop, is het fotograferen op de middag. We brengen veel tijd buitenshuis door en hoewel fotograferen tijdens het perfecte uurtje ‘s morgens vroeg en in de late namiddag ideaal is, is het daarom niet altijd praktisch, en zeker niet met kleine kinderen. Het probleem waarmee ik geconfronteerd wordt – en ik weet dat ik niet de enige ben – is het harde licht van de middagzon. De hoge stand van de zon zorgt voor een donkere schaduw onder de ogen van mijn zonen. Omgaan met ongelijke belichting is eveneens een uitdaging. Vaak is er zowel schaduw als overbelichting binnen hetzelfde kader.
Tijdens deze sessie wist ik dit op te lossen door de Profoto A1 op mijn camera te bevestigen. Het was in de late morgen en mijn zonen zaten op hun autoband schommel Hoewel de schommel zelf zich veelal in de schaduw bevond, was het veld erachter gelegen in volle zon. Indien ik mijn zonen zou gefotografeerd hebben zonder de A1, zou het veld erachter overheersend geweest zijn. De extra belichting van de flitser zorgde voor een betere balans in verlichting waardoor de achtergrond niet langer overheerste. Het gebruik van de A1 in TTL hielp bovendien bij de wisselende omstandigheden van het natuurlijke licht. Het was deels bewolkt die dag, waardoor de zon af en toe achter de wolken verdween. Dankzij de A1 moest ik niet voortdurend naar de hemel turen en mijn camera-instellingen aanpassen. De belichting van mijn zonen bleef constant, wat mij een hoop tijd bespaard heeft tijdens de verwerking erna. Normaal gezien zou ik mijn onderwerpen wezenlijk onderbelicht gefotografeerd hebben om de achtergrond niet te laten overheersen om de belichting en huidtint aan te passen tijdens de verwerking.
Licht van een raam gebruikt zoals ik het wil
Eén van mijn favoriete plaatsen in huis is mijn kelder. Ons huis is een oude hoeve boordevol karakter en onze kelder heeft prachtige stenen muren. Door het weinige licht dat hier door slechts enkele kleine raampjes kan binnenvallen, ben ik er nooit in geslaagd om mijn zonen hier te kunnen fotograferen.
Ik heb mijn Profoto A1 op mijn camera gebruikt in een hoek van bijna 90 graden met het dichtstbijzijnde raam om een zacht en gericht licht van het raam te creëren. Om vlak licht te vermijden, heb ik de Bounce Card, met de zwarte zijde naar de A1 gericht, op de bovenkant van de flitser geplaatst zodat al het beschikbare licht werd gericht in één enkele richting. De reden om de zwarte zijde van de Bounce Card naar de A1 toe te richten, was het vermijden van lichtweerkaatsing en om een meer directe belichting te kunnen creëren. Hoewel ik de belichting reeds kon verzachten door de weerkaatsing van de dichtstbijzijnde muur en raam, kon ik dit nog verder verzachten door de Dome Diffuser aan te koppelen. Dit is mijn favoriete lichtvormer, die ik daarom ook het meeste gebruik. Hij verzacht de belichting op een prachtige manier. Met deze opstelling was ik in staat om een zachte en directe belichting op mijn zoon te creëren. Een andere uitdaging specifiek voor deze ruimte was de focus op mijn zoon. De focus op mijn zoon werd bemoeilijkt door het tekort aan licht totdat de A1 afging. Ondanks het weinige licht in de ruimte, stond de autofocus mij een snelle focus op mijn zoon toe.
„Het ontwerp van de A1 is eenvoudig en intuïtief“
Dit is voor mij een essentiële voorwaarde, want ik heb geen tijd te verliezen met materiaal wanneer ik drie kleine jongens probeer te fotograferen. Ik ben ervan overtuigd dat niemand onder ons de tijd heeft om aan ingewikkeld materiaal te spenderen. We willen een eenvoudig ontwerp, maar in combinatie met tal van mogelijkheden. De Profoto A1 is licht en compact en ongelofelijk veelzijdig dankzij de lichtvormers. Het is makkelijk voor mij om de belichting snel aan te passen en om de zachte en directe belichting te creëren waartoe ik aangetrokken ben. Voordien was ik volledig afhankelijk van natuurlijk licht. De A1 heeft een oplossing geboden aan zoveel beperkingen, van het toegankelijk maken van delen van mijn huis waar ik voordien nooit kon fotograferen tot het gebruik van mijn camera in de harde middagzon. Ik leg alle verhalen die ons gezin meemaakt vast en nu ben ik in staat momenten vast te leggen op plaatsen waar ik dat voordien niet kon. Toegevoegde functies zoals AF-assistentie (autofocus) maken de focus makkelijk wanneer er zo goed als geen licht voorhanden is. Al deze functies zijn beschikbaar met de Profoto A1.