Christoph Jorda en zijn team nemen het op tegen de elementen en de zwaartekracht. Op een highline van een centimeter dikte en op een hoogte van 25 meter boven een afgelegen, bulderende waterval legt dit team foto's vast, waarbij aardig wat adrenaline stroomt.
Christoph Jorda groeide op 30 minuten afstand van de Alpen op. Met een van de natuurwonderen zo dichtbij is het dus niet verbazingwekkend dat Christoph al vanaf jonge leeftijd weg was van buitensporten, zoals skiën, mountainbiken en klimmen.
Fotografie zat ook in de familie, en het duurde niet lang voordat Christoph zelf een camera in handen nam. Vanaf dat moment was het onvermijdelijk dat de onstilbare drang naar de natuur en de liefde voor fotografie samen zouden vloeien in een carrière waarin Christoph buitengewone foto's maakt op een paar van de mooiste, ruigste en vaak ontoegankelijkste locaties ter wereld.
Om de Profoto B1X te testen, wilde Christoph iets speciaals doen, iets dat de B1X tot zijn grenzen zou dwingen en dat zou resulteren in een onvergetelijke foto. Het was een gelukkig toeval dat Christoph en een groep vrienden op het punt stonden een trektocht te maken naar een smalle kloof die net iets lager dan een meer ligt, ongeveer 30 km van de Duitse grens in Oostenrijk.
"Elk jaar doen we een highline, dat is een soort passie van ons, dus het kwam perfect uit om dat met de Profoto B1X te doen."
Dit soort fotosessie brengt veel uitdagingen met zich mee. Ten eerste al was het bereiken van de locatie een klimtocht van 40 minuten door het bos, met 50 kilo in allebei de rugzakken, dus het was nuttig dat de drie B1X-flitsers die ze bij zich hadden ongelofelijk licht zijn voor zo'n krachtige flitser. Toen ze op locatie aangekomen waren, bleek dat het aanbrengen van de highline voor problemen zorgde. "De steenkwaliteit van de rots was vrij slecht, en om veiligheidsredenen konden we dus niet fotograferen op de locatie die ik in gedachten had. Het duurde 12 uur voordat we een andere plek gevonden hadden en de bouten in de rots hadden geboord om de lijn te bevestigen. Tegen die tijd was het al te laat om de opnamen te maken, dus moesten we de nacht onder de sterren doorbrengen."
De volgende dag zagen ze dat ze inderdaad de perfecte locatie hadden gevonden. Vanuit de Kleine Plansee, dat een gedeelte vormt van een groter, hoger gelegen meer, stort een waterval zich 238 meter naar beneden via een rotsachtige kloof die uitkomt in de rivier de Lech. In het gebied van de waterval dat het team had gekozen, de Stuibenfälle, werd de highline 25 meter boven een nauwe poel bevestigd.
Hier maakte Christoph zijn eerste foto, vanaf de waterlijn in de poel omhoog geschoten naar het dynamische polyester koord dat zich hoog boven de kloof uitstrekte, zijn camera beschermd door een waterdichte plastic behuizing.
Met één B1X dicht bij de camera en gericht op het water om de stenen onder het oppervlak te belichten en een andere verborgen achter de rotsen halverwege de waterval om Jakob te verlichten wanneer hij over het koord zou lopen, waren ze klaar om te beginnen.
Het is een adembenemend moment wanneer Jakob met versnelde hartslag over het één centimeter dikke koord schuift, het geraas van het kolkende water in zijn oren, armen uitgestrekt in de wetenschap dat één verkeerde beweging niet veel goeds betekent; maar Jakob is feilloos en ze maken de foto.
Het eerste dat Christoph opviel, was dat de flitser elke keer afging, hoewel een van de Profoto B1X-flitsers meer dan 80 meter verder achter een rots en omringd door water stond opgesteld. Het tweede dat opviel, was het pure vermogen dat de B1X kon genereren. "Midden op de dag foto's kunnen maken bij hoge sluitersnelheden biedt me eindeloze mogelijkheden."
Vervolgens ging het team naar een plek boven de waterval. Christoph maakte eerst een foto van Jakob, die van de camera af over het koord loopt, in de richting van de heldere zon. Als resultaat hiervan is Jakob grotendeels in silhouet te zien, dus werd er een B1X met een soft light achter hem geplaatst om zijn rug te belichten en definitie toe te voegen.
Daarna maakte hij foto's van highline-fan Karin Doblander, vanuit een hoek die hoog boven de lijn lag, naar beneden kijkend langs de uitstekende rotspunt naar het onderliggende water. Karin is een coole klant op de highline: ze liep er niet alleen over, maar op een gegeven moment besloot ze even te pauzeren en ging ze op het koord liggen.
Terwijl ze liep, hield Christophs assistent een B1X met een Magnum Reflector aan het einde van het koord waar ze naar toe liep, wat sterk licht op haar wierp om haar af te laten steken tegen de achtergrond. "De zon stond nog aardig hoog aan de hemel, maar de B1X kon deze makkelijk overheersen, waardoor ze afsteekt tegen de gedempte achtergrondkleuren."
Voor de hoofdfoto had Christoph een donkere en stemmige sfeer nodig, dus om de tijd te verdrijven terwijl het nog te licht was, besloot hij om wat portretten te maken van Karin, Frans en Jakob. Hij wilde een dromerig effect creëren met vlijmscherpe focus op de ogen, waarbij de rest van de foto uit de focus vervaagt.
Om dit effect te bereiken plaatste hij aan beide zijden van elk teamlid een Profoto B1X – allebei voorzien van een Zoom Reflector op de flitskop. Met een lens van 85 mm op de camera en met een f-stop van 1,4, betekende dit dat Christoph de foto kon maken met een supersnelle sluitersnelheid. Het resultaat was verrassend intensief, waarbij de kijker bijna gedwongen wordt om oogcontact te maken met het model.
Uiteindelijk begon het te schemeren en moest het team snel reageren om de foto te kunnen maken die Christoph voor ogen had.
Met de camera op een statief onderaan de waterval, had hij drie Profoto B1X-flitsers nodig om het licht precies zo te vormen als hij wilde. Een werd ongeveer halverwege de waterval achter de rotsen verborgen, net onder het koord. De rol van deze flitser was om Jakob te belichten, die als volgende over de highline zou lopen.
Het team plaatste de andere twee flitsers bovenaan de waterval, naar beneden gericht. De eerste B1X zorgde voor detail en definitie van het rotsoppervlak en beweging van het water dat erover naar beneden stortte; de tweede zorgde dat Jakob afstak tegen de achtergrond.
Door een lange belichtingstijd die werd gesynchroniseerd met de tweede flitser kon Christoph de prachtige beweging in het water vastleggen, terwijl Jakob haarscherp doodstil op het midden van het koord staat, elegant omgeven door de rotsen en de stromende waterval achter hem. Het lijkt bijna of hij in de lucht zweeft. Christoph was enthousiast over het resultaat: "Met de Profoto B1X kon ik de foto maken die ik voor ogen had, zonder compromissen te doen."
Het is een foto die zowel episch als dramatisch is, de perfecte verbinding van sporter en de natuur - de belichaming van Christoph Jorda zelf.
En nu nog terug naar huis...