Met claims de snelste studioflitser ooit te zijn, heeft Profoto zich met zijn hoogwaardige Pro-10 het doel gesteld verandering te brengen in de tot nu toe beschikbare creatieve mogelijkheden voor fotografen, met name voor het vastleggen van snel bewegende objecten en snelopvolgende serieopnames. Sportfotograaf Simon Derviller was dus benieuwd om het uit te proberen.
In de loop van zijn 25-jarige carrière is Simon de voorkeursfotograaf geworden voor tientallen wereldbekende merken en sportorganisaties, dankzij zijn reputatie voor het maken van scherpe en gelikte foto‘s.
“Het is een combinatie van de sport begrijpen en de kunst van het uitbeelden van de personaliteit van de atleet onder de knie hebben”, vertelt de 45-jarige, die ooit als gastfotograaf te zien was in Britain’s Next Top Model.
“Het is belangrijk onderzoek te doen naar het onderwerp en kleine, typerende details van de persoon te begrijpen, in het bijzonder techniek en lichaamsbewegingen.”
Uit de vele hoogtepunten die zijn carrière rijk is, vindt Simon het moeilijk zijn mooiste moment te kiezen. “Ik werd gekozen als fotograaf voor het Verenigd Koninkrijk om atleten van het Britse team te fotograferen voor een wereldwijde kunstserie, voorafgaand aan London 2012”, herinnert hij zich.
“Ik mocht de foto‘s maken voor de grootste sponsorovereenkomst binnen het voetbal toen Standard Charter sponsor werd van het shirt van Liverpool FC. En ik kreeg de eer om de foto‘s te maken voor een interview met Engelse wereldcupwinnaars rugby Martin Corry en Ben Kay.”
De sleutel tot Simon‘s persoonlijke stijl is zijn vaardigheid met verlichting bij het vastleggen van razendsnelle actie: iets dat zelfs experts op dit vlak vaak moeilijk vinden. Simon was dus de perfecte keuze voor opnames van een advertentiecampagne voor de Pro-10, en hij was enthousiast om de mogelijkheden ervan uit te proberen.
De nieuwe flitskop heeft als doel fotografen meer belichtingsmogelijkheden te bieden en zo de behoefte aan retouchering achteraf te verminderen.
“Ik was dus op zoek naar iets dat vertelt: ‘Dit is terug naar de fotografie, jongens, dit is werkelijk haalbaar’”, legt de in Hertfordshire geboren fotograaf uit.
“Het unieke verkooppunt van de Pro-10 is dat het de mogelijkheid biedt om extreme snelheden en details vast te leggen. Daarom dacht ik: ik wil iets doen dat niet eerder gedaan is en gedaan kon worden zonder uitgebreide retouchering.”
Simon besloot om een elite-atleet te fotograferen, die op volle snelheid in de richting van de camera springt.
“Voor het verschijnen van de Pro-10 zou het vrijwel onmogelijk zijn om dit op zijn zuiverste manier vast te leggen”, vertelt hij. “Als je van heel dichtbij moet flitsen, is er geen enkel autofocussysteem op de planeet dat dit bij kan houden, en ik wilde de afzonderlijke zandkorrels die uit de bak explodeerden terwijl de hink-stap-springer met tweevoudige Olympische deelname Nathan Douglas landde, vastleggen.
Bovendien wilde ik de achtergrond erbij hebben in het omgevingslicht van de trainingsfaciliteit, dus het ging hier vooral om de flitsduur, en niet om sluitersnelheid. Ik had ook een grote velddiepte nodig om ervoor te zorgen dat de foto van top tot teen scherp zou zijn, waar we dus een groot vermogen voor nodig hadden - en man, wat geeft die accu een kracht.”
Simon maakte de foto met zijn Nikon D5 en vaste lens van 35 mm, liggend in het zand. Hij voorzag de set van rookmachines en reflectoren (vier Magnum Reflectors en vier standaard Zoom Reflectors), en plaatste een witte hoofdverlichting aan de rechterkant, ondersteund door een clippinglight met blauwe gel.
Aan zijn linkerkant gebruikte hij een lamp met een oranje gel, die onder het zand begraven werd direct achter de actielocatie, en een ander clippinglicht met oranje gel aan de linkerkant ervan. Dit was allemaal in aanvulling op de vier Pro-10 studiogeneratoren, die op half vermogen waren ingesteld.
“Wanneer de Pro-10 op volledige snelheid flitst, is het alsof je midden in een onweersbui terecht bent gekomen”, vertelt hij. “Het geluid van de flitser is zo scherp, dat je weet dat je straks iets aardigs indrukwekkends op je scherm te zien krijgt. Het is met niets te vergelijken.
Ik kon f/22 bereiken bij 1/200e van een seconde en daarmee kon ik het werkelijke omgevingslicht vastleggen, wat me een veel reëlere foto gaf dan als ik het achteraf in elkaar had moeten puzzelen.”
Als hij terugkijkt op de opname, heeft Simon oprechte bewondering voor de Pro-10. “Voor mij heeft dit mijn mantel van fotograaf zijn teruggebracht, in plaats van dat ik me zorgen moet maken over de technische vragen als: ‘Kan mijn flitser dit wel vastleggen?’
“Het is alsof ik een nieuwe creatieve licentie heb gekregen. Ik heb een paar fantastische ideeën over wat ik hierna kan doen, dus vanaf nu wordt alles avontuurlijk.”
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in Professional Photography.
Voor meer over Simon’s werk gaat u naar zijn website.