The story behind the image - Steve Jobs | Profoto (BE)

Het verhaal achter de foto - Steve Jobs

30 oktober, 2017

Written by: Clare Gillsäter

De iconische foto’s van Albert Watson vinden weerklank. En mogelijk deze foto van Steve Jobs uit 2006 wel het meest, die de kenmerkende afbeelding is geworden van de overleden visionair en zakenman.


Tijd is kostbaar

Albert Watson staat bekend om zijn portretten van bekende personen, en hij is altijd op zoek naar die speciale, iconische foto.

Steve Jobs hield er niet van gefotografeerd te worden. Albert was zich hiervan bewust en moest dus binnen korte tijd de unieke afbeelding vastleggen die hij in gedachten had.

“Ik nam een risico”, herinnert Albert zich. Hij kreeg een uur van Jobs’ tijd toegewezen, en deelde de zakenman mee dat hij de klus binnen een half uur wel geklaard kon hebben. “Hij keek me aan alsof ik hem een kerstcadeau had gegeven.” In zijn drukke leven waren 30 minuten goud waard.

Eenvoud is het sleutelwoord

Uiteindelijk had Albert slechts 20 minuten nodig om de foto te maken die hij voor ogen had. Zijn aanpak, die hij vaak gebruikt bij de uitvoering van zijn vak, was om het eenvoudig te houden. Hij maakte gebruik van zijn indrukwekkende vermogen om mensen te doorgronden. Deze foto is uitzonderlijk krachtig, omdat het de man Steve Jobs neerzet.

Albert verkreeg dit effect door te denken aan een paspoortfoto. Hij bereidde de foto voor tegen een witte achtergrond, vroeg Steve Jobs om licht voorwaarts te leunen en vertelde hem: “Denk je in, dat je aan de andere kant van een tafel zit met vier of vijf mensen die het niet met je eens zijn, maar je weet dat je gelijk hebt.” Hij keek in de camera en op dat moment kon Albert de intensiteit, intelligentie en overtuiging vastleggen die de genie Steve Jobs vormden.

Voordat hij vertrok, keek Steve Jobs naar de polaroidfoto en vroeg of hij hem mocht hebben. Hij zei dat het “misschien wel de beste foto is die ooit van mij is genomen.”

Aangrijpende eerbetuiging

Een paar jaar later, toen hij aan het inpakken was na afloop van zijn werkdag, kreeg Albert een onverwacht telefoontje van John Dowling, toen hoofd van PR bij Apple. Hij vroeg of Albert de foto nog had en zo ja, dat hij deze zo snel mogelijk moest hebben. Albert, die de urgentie aanvoelde, vond de foto en stuurde deze naar Dowling. Later die avond werd bekendgemaakt dat Steve Jobs was overleden.

Apple kondigde op 5 oktober 2011 het overlijden van Jobs aan op haar website samen met het door Albert gemaakte portret.

De invloed van Steve Jobs op onze levens is onmetelijk. In het eerbetoon op zijn website zei president Barack Obama: “Steve hield ervan om te zeggen dat hij elke dag leefde alsof het zijn laatste was. Omdat hij dat ook deed, veranderde hij onze levens, vernieuwde hij hele industrietakken en bereikte hij een van de zeldzaamste prestaties in de menselijke geschiedenis: hij veranderde de manier waarop elk van ons de wereld bekijkt.”

Aanhoudende kracht

De kracht van dit portret neemt niet af. Het is een iconische afbeelding die een tijdperk en een monumentale verschuiving weergeeft in onze relatie tot technologie. De afbeelding siert de omslag van Steve Jobs’ biografie, stond een maand lang op de website van Apple na zijn overlijden en dit is hoe velen van ons de ondernemer, zakenman en innovator zich herinneren.

Written by: Clare Gillsäter