Kun je verliefd worden op licht? Klinkt als een strikvraag. Wie heeft er nu uiteindelijk ooit gehoord van een persoon die vlinders in zijn buik krijgt van een vorm van elektromagnetische straling? Maar iemand ervaarde dat wel degelijk zo, en die persoon is toevallig de facilitator van onze nieuwste serie cursussen van Profoto Academy: David Bicho.
David is een internationaal bekende fotograaf die enkele van de meest beroemde gezichten ter wereld heeft vastgelegd en die heeft gewerkt met wereldbekende merken: Renault, IKEA, Electrolux, Sony Ericsson, Mastercard, McDonald's en SAS, om er maar een paar te noemen. In hart en nieren is David echter een onderwijzer en een evangelist. Hij heeft een passie om het goede nieuws door te geven, en het goede nieuws is “licht.”
Het begon allemaal toen David 5 of 6 jaar oud was. Hij raakte gefascineerd door de romantische omslagfoto's op de pocketbooks die hij zag tijdens bezoeken aan een plaatselijke boekenwinkel met zijn moeder. De afbeeldingen die zijn aandacht trokken waren superrealistische illustraties. David probeerde deze na te maken met potloden en verf, met de intentie om zijn werk zoveel mogelijk te laten lijken op een foto. Pas jaren later realiseerde hij zich dat de illustraties van de artiest zo echt overkwamen door de manier waarop deze licht en schaduw gebruikte, en een levenslange obsessie werd geboren.
Het tekenen en schilderen eindigde meestal in frustratie en pas toen David zijn eerste camera in handen kreeg, begon hij met het maken van foto's. Later, op zestienjarige leeftijd, begon David 's avonds en in de weekends te werken bij een filmproductiebedrijf. Daar begon hij te werken met licht.
Na een onderbreking voor zijn militaire dienst en een korte flirt met grafisch ontwerp werd David opnieuw naar licht getrokken. Hij nam een baan aan bij de afdeling Verlichting van een plaatselijk tv-station in Stockholm, waar hij hielp bij een bekende Zweedse soap, “Rederiet”. Hier leerde hij een creatieve omgang met licht bij het verlichten voor film. Met de tijd stapte hij over naar een ander productiebedrijf als fotografiedirecteur, en daar begon hij met het maken van stillevens.
“Ik raakte gefascineerd door wat je met een camera kunt doen, dus ik begon alles wat ik geleerd had over verlichting voor film toe te passen op stillevens.”
David realiseerde zich al snel dat hij weinig wist over verlichting voor stillevens, maar hij was al door de knieën. Aan het eind van de negentiger jaren liet hij alles vallen om stillevenfotograaf te worden.
Net als alle stillevenfotografen, begon David met natuurlijk licht. Hij kwam er echter al snel achter dat natuurlijk licht zijn beperkingen heeft en dat hij flitslicht moest leren gebruiken om voldoende lichtbeheersing te bereiken. En tijdens deze ontwikkeling kwam David dezelfde frustraties tegen die veel fotografen ervaren.
Leer de basisprincipes van verlichting met David Bicho bij Profoto Academy
“Ik was geïrriteerd dat mijn foto's er niet uitzagen als die van Richard Avedon, dus ik besloot dat ik de fysica van licht zou moeten begrijpen. Ik was vastbesloten om wetenschappelijke kennis te verkrijgen, zodat ik het kon beheersen en zodat ik er alles mee zou kunnen doen.”
Er zijn weinig fotografen die zich zo diep storten in de wetenschap van licht, en David ontdekte dat er geen boeken beschikbaar waren over dit thema (hoewel hij momenteel bezig is er een te schrijven). Zodoende nam David de verantwoording op zich om de kunst van lichtvorming voor stillevenfotografie te onderzoeken, ermee te experimenteren en er zelfs geobsedeerd door te worden. Als resultaat hiervan heeft hij niet alleen een portfolio dat voor zichzelf spreekt, maar geeft hij ook colleges en onderwijst hij op fotografiescholen in het hele land.
En daarom zijn we er trots op dat David dit partnerschap met ons is aangegaan om een serie cursussen te maken voor Profoto Academy.
“Het gaat natuurlijk om het onderwijzen van praktische zaken, zoals, ‘hoe wordt een schaduw gevormd op een gekromd oppervlak?’ of ‘hoe creëer ik een highlight?’ Maar het is erg leuk en hopelijk ook informatief om er dieper op in te gaan. Omdat ik de fotografie graag benader vanuit het oogpunt waar wetenschap en praktische toepassing samenkomen. Zodra je dus weet wat je doet en waarom je dat doet, kunt je ongelofelijk creatief worden.”
Davids enthousiasme is aanstekelijk en het is duidelijk waarom hij zich nooit heeft beperkt tot een bepaalde stijl of een bepaald genre. Hij heeft een allesomvattende passie voor licht en de toepassing ervan in fotografie.
“Het plezier zit hem niet in dat je jezelf in een vakje plaatst, het plezier is om alle vakjes te verlichten. Je houdt nooit op met leren, en je houdt nooit op met ontdekken.”
De eerste video in de serie legt in detail uit hoe je flitslicht mengt met natuurlijk licht, de tweede gaat over verlichting van een gezicht en de derde video geeft een demonstratie van verlichting van een achtergrond. Alle drie de videocursussen zijn ontworpen om onderwijzend, inspirerend en gewoon leuk te zijn. Ze zijn volgestopt met essentiële concepten en tegelijkertijd zijn ze specifiek ontworpen om toegankelijk te zijn en makkelijk eigen te maken, zodat de aankomende fotograaf de geleerde principes meteen kan toepassen.
"Als de fotografen die de cursussen volgen genoeg kennis opdoen om er net zoveel plezier mee te beleven als ik zelf had bij het werken met licht, dan ben ik op en top tevreden.”